تصاویر هزاوه
مرداد ۲۴, ۱۳۹۶
جشنواره انگور هزاوه
مهر ۲۱, ۱۳۹۶
شیره انگورReviewed by رضا سجادی on Aug 16Rating: 5.0بهترین شیره انگورشیره انگور هزاوه طبیعی ترین و بهترین شیره موجود در کشور.

شیره انگور یکی از مهمترین فراورد های انگور است که در روستای هزاوه تولید می شود. این فراورده به روش کاملا سنتی و خانگی تولید می گردد و هیچ گونه افزودنی در روند تهیه آن به کار نمی رود. این فراورده با ارزش دارای خواص و قند فراوان و بسیار مقوی و مغذی است . شیره برای تقویت بنیه بدن بسیار موثر است و همچنین خون ساز است . طبیعت این ماده خوراکی گرم است به همین دلیل مصرف آن در فصول سرد سال توصیه می شود . شیره انگور سرشار از ویتامین های آ – ب – ث است و در درمان بیماری های فصل سرد سال بسیار مفید است . برای افرادی که دارای ضعف عمومی بدن هستند و اصطلاحا ضعیف هستند ( مخصوصا کودکان ) مصرف شیره انگور بسیار توصیه شده است .

شیره انگور سالم و صد درصد طبیعی دارای ویژگی های است که در این مقاله با آن آشنا می شوید.

 طرز تهیه شیره انگور هزاوه

با شروع فصل پاییز و زمانی که انگور باغات هزاوه کاملا رسیده و زرد و شیرین می شوند اهالی روستا آماده پخت شیره می شوند و کارگاه های سنتی پخت شیره را که اصطلاحا شیره پزخانه می گویند آماده پختن شیره انگور میکنند.

انگور از باغ چیده شده و در حوض های بزرگ  ریخته می شود تا آب آن گرفته شود . قبل از اینکه آب گیری انگور شروع شود روی انگور مقداری خاک مخصوص ریخته میشود ، این خاک از نوع آهکی است و خاصیت قلیایی دارد و از کوه ها و تپه های اطراف روستای هزاوه کنده و غربال میشود تا کاملا صاف شود. اما به چه دلیل از این خاک استفاده می شود ؟

اگر از این خاک در تهیه شیره استفاده نشود زمان زیادی طول می کشد تا آب انگور جوشیده و سفت شود ( اصطلاحا کش دار شود ) که این زمان زیاد جوشیدن باعث میشود شیره مقداری ترش مزه شود. اما خاک شیره به دلیل خاصیت قلیایی باعث می شود تا زمان جوشیدن آب انگور و تبدیل شدن به شیره کم شود و خاصیت شیرینی آن کاملا حفظ شود. از خواص دیگر خاک شیره این است که باعث میشود ذرات جامد موجود در آب انگور زودتر ته نشین شود . خاصیت آهکی این خاک نیز در از بین بردن باکتری های مضر بسیار مفید است .

بعد از اضافه کردن این خاک یک نفر با چکمه های مخصوص اینکار که کاملا ضد عفونی شده به داخل حوض انگور رفته و شروع به له کردن و تلاندن انگورها می کند .

آب انگورها از این حوض به سمت حوضچه کوچتری که در زیر این حوض بزرگ قرار گرفته جاری میشود. بعد از چند ساعتی که تمام انگورها له شدن و آب آنها گرفته شد حوضچه پایینی از آب انگور پر می شود . البته این آب با گل ناشی از خاک شیره مخلوط است و بایستی تصفیه شود .  در این مرحله آب انگور از حوضچه کوچک کشیده شده و به داخل دیگ بزرگی که به دیگ گلبر معروف است و حدود ۳۰۰ کیلوگرم گنجایش دارد ریخته میشود. سپس اب انگور در این دیگ حرارت داده میشود تا گل و ناخالصی های موجود در آن کاملا به روی دیگ بیاید . طی چندین مرحله این ناخالصی و گل از روی دیگ جدا می شود تا زمانی که آب انگور شفاف و صاف شود.  گل های جدا شده از دیگ گلبر درون کیسه های ریخته میشود تا آب انگور باقی مانده هم از آن خارج شود .

اکنون نوبت به مرحله روشن شدن کوره پخت شیره است . این کوره معمولا چهار خروجی دارد که ظرفهای پخت شیره ( تشت شیره پزی ) روی آن قرار می گیرند .

حرارت مورد نیاز این کوره در سالیان دور از چوب تامین میشده با پیدایش سوخت های فسیلی از نفت و گازوئیل و اکنون هم بیشتر از گاز طبیعی استفاده می شود.   آب انگور از دیگ گلبر کشیده شده و به درون ظروف بزرگ روی کوره ریخته می شود . آب آنگور آنقدر حرارت داده میشود تا به مرحله جوشیدن درآمده و به رنگ سیاه مایل به قرمز تبدیل شود . البته کف ناشی از جوش زدن آب انگور به شکل کاملا طلایی است .   اکنون شیره انگور آماده و قابل مصرف است .

ویژگی های شیره انگور سیاه و سفید

به شیره انگور بدست آمده در زبان محلی شیره سیاه گفته می شود این نوع شیره تقریبا غلیظ بوده و خاصیت کشسانی دارد درست مثل عسل طبیعی . به هیچ عنوان شیره مرغوب نباید حالت شل بودن یا مانند مایعات دیگر مثل آب یا روغن باشد . شیره سیاه در صورتی که در محل خنک نگهداری شود بعد از مدتی حالت شکرک زدن یا دانه دانه شدن پیدا می کند ، ممکن است خیلیها تصور کنند که این حالت به معنی خراب شدن یا نامرغوب بودن شیره است ، در صورتی که اینگونه نیست و برعکس نشانه سالم بودن و خالص بودن شیره است . اگر دوست ندارید شیره انگور شکرک بزند بهتر است شیره در محل گرمی نگهداری شود. اگر هم اینطور شد شیره را با ظرفش در آب جوش بگذارید و اجازه دهید تا چند دقیقه بماند تا به حالت اول برگردد .

یک مدل دیگر از شیره انگو هم وجود دارد که اصطلاحا به آن شیره سفید گفته می شود . در ماهیت هیچ تفاوتی با شیره سیاه ندارد و در واقع همان شیره سیاه است که با تکنیکی که توضیح داده می شود به شکل زرد رنگ یا اصطلاحا سفید در می آید. شیره سیاه را در ظرفی  بزرگ میریزند و مقداری از شیره سفید شده سال قبل را به آن اضافه و سپس مخلوط می کنند . بعد از گذشت چند روز قبل از اینکه شیره مخلوط شده خیلی سفت شود با دستگاه مخصوص اینکار شیره را هم میزنند و اینقدر این چرخاندن و هم زدن ادامه پیدا میکند تا رنگ شیره از سیاهی به حالت زردی تغییر کند . شیره سفید یا زرد مرغوب و طبیعی چنانچه در محیط خنک نگه داشته شود بایستی به حالت سخت و سفتی درآید به طوری که با برعکس کردن ظرف نریزد و این یکی از تفاوتهای شیره سیاه و سفید است . اما قطعا ارزش غذایی و خاصیت هر دو نوع یکسان است . البته قیمت شیره سفید معمولا کمی گرانتر از شیره سیاه است اما در فروشگاه محصولات هزاوه هر دو نوع با قیمت یکسان عرضه می شود.

چنانچه سوالی در مورد شیره انگور داشتید با ما تماس بگیرید.

استفاده از تمام یا بخشی از مطلب تنها با ذکر منبع مجاز است .

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *